Deep Democracy op voortgezet- of hoger onderwijs


Vaardigheden voor de 21 eeuw; persoonlijke ontwikkeling – samenwerken – leiderschap

WORD OOK GECERTIFICEERD DEEP DEMOCRACY DOCENT

Het programma bestaat uit 2 dagen en een terugkomdag en wordt aangeboden op de volgende data:
- 27 -28 november met verdiepingsdag 14 december 2022

MAIL NAAR INFO@CHRISTIENOUDSHOORN.NL OM AAN TE MELDEN OF VOOR MEER INFORMATIE

Er zijn ook mogelijkheden voor een maatwerkprogramma voor jouw onderwijsinstelling.

Dit programma is bedoel voor docenten van voortgezet-, hoger- en wetenschappelijk onderwijs, die studenten willen leren om maximaal gebruik te maken van de minderheidsstem, zowel in groepen als in zichzelf. En die tegelijkertijd hun eigen facilitatieskills een flinke boost willen geven.
Welke studierichting jongeren ook kiezen; de zogenaamde soft skills (persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden om samen te werken en leiderschapskwaliteiten) worden steeds belangrijker. Deep Democracy is hierin een waardevolle tool

21st foto

21st century skills

Professionals van de toekomst zullen hoogstwaarschijnlijk regelmatig van baan veranderen, moeten samenwerken met toenemend diverse collega’s en innovatieve oplossingen moeten vinden voor complexe problemen.

Deep Democracy is hierbij een essentiële tool omdat het ons leert om actief te zoeken naar ‘alternatieve stemmen’. Niets is dodelijker voor innovatie en het omgaan met verandering, dan denken dat 1 persoon de wijsheid in pacht heeft. Deep Democracy zoekt altijd naar het andere geluid. Hoe kan je hier ook naar kijken? Wat ontbreekt er? Welk geluid zou deze oplossing nog beter kunnen maken? Dit zorgt voor een cultuur waarin verschillen verwelkomd en benut worden en alle aanwezige wijsheid ingezet kan worden.

Handleiding

In een concrete en gedetailleerde handleiding staan 6 lessen van ongeveer 3 lesuren (2,5 uur) beschreven. Tijdens de 7e les vindt de toetsing plaats. Deze handleiding bevat een stap voor stap omschrijving van de trainingsonderdelen, aangevuld met tips en aanwijzingen voor de docent.

Programma voor docenten

Dit programma is bedoeld om docenten op te leiden in het geven van dit vak en ze tegelijkertijd extra bijscholing te geven op het gebied van facilitatievaardigheden. In een groep van maximaal 12 deelnemers, maken docenten zich het programma eigen. Het programma richt zich op de volgende punten;

 • - Leren kennen en kunnen gebruiken van de trainingsmanual.
 • - Praktisch leren toepassen van Deep Democracy tools in voortgezet-, hoger- en wetenschappelijk onderwijs. 
 • - Oefenen met het uitleggen en faciliteren van Deep Democracy onderwerpen.
 • - Brainstormen over een goede manier om Deep Democracy te integreren in het curriculum.
 • - Samen met andere docenten leren op een (nog) inclusievere manier les te geven.
 • - Samen nadenken over goede (persoonlijke) voorbeelden om de stof uit te leggen.
 • - Oefenen met lastige situaties in het faciliteren van groepen (op een niet-autocratische manier).

Opbouw en toelatingseisen docenten programma

Het programma is opgebouwd uit 2 aaneengesloten lesdagen, gevolgd door een terugkomdag 1,5 maand later. Het idee is dat docenten tussen deze 2 onderdelen in, wat ervaring opdoen met de geleerde stof, zodat daar tijdens de terugkomdag op gereflecteerd kan worden.

Het programma is een verdieping op Deep Democracy level 1. Deze level is dan ook een voorwaarde om aan het programma deel te nemen. Mijn advies is, dat docenten die hier mee aan de slag willen, daarnaast ook level 2 en 3 volgen. Dit kan eventueel ook na het volgen van dit onderwijsprogramma.

Het programma kan op een (hoge) school of universiteit gegeven worden, maar eventueel ook op een externe locatie. Het maximaal aantal deelnemers voor het onderwijsprogramma is 12, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke feedback. Dit kunnen docenten zijn van dezelfde onderwijsinstelling, maar ook een samenstelling van docenten van verschillende (hoge) scholen/ universiteiten.

Inbegrepen in het programma

Het programma is bedoeld om deelnemers snel in staat te stellen zelfstandig het programma te geven en biedt veel maatwerk. We werken onder andere met kleine groepen en deelnemers krijgen naast het programma ook persoonlijke ondersteuning door middel van telefonische coaching. Bij het programma is het volgende inbegrepen;

 • - 3 trainingsdagen
 • - Uitgebreide manual
 • - Tussen de training en de terugkomdag, individuele coaching per telefoon of video call.
 • - Officieel certificaat 'Deep Democracy Docent'

Kosten voor deelname: € 1200,- (excl. BTW).

In-company

Het programma kan worden gevolgd door docenten van dezelfde onderwijsinstelling, maar ook door een combinatie van docenten van verschillende instellingen. Heb je interesse in het programma? Neem dan contact op om te overleggen wat het beste past.

Opbouw programma voor STUDENTEN / LEERLINGEN

Klik op de les-blokjes voor een toelichting op het programma.Les 7: Toetsing

Website door BlueBird Media. | Algemene Voorwaarden