Deep Democracy
Ik werkte al 15 jaar met groepen toen ik kennismaakte met Deep Democracy. Het was liefde op het eerste gezicht; veel herkenning en ook veel nieuwe inzichten.
Wat is Deep Democracy?
Deep Democracy is een techniek voor besluitvorming die is ontwikkeld in Zuid-Afrika. Op het moment dat een groep expliciet of impliciet een beslissing neemt, zijn er vaak een aantal dominante stemmen die makkelijk gehoord worden. Andere geluiden verdwijnen daarmee vaak ‘onder water’, terwijl ze van grote waarde kunnen zijn voor de groep. Ook is besluitvorming maar voor een deel een rationeel proces. Als een groep een besluit neemt dan speelt bijvoorbeeld ook mee wie elkaar wel en niet leuk vinden, individuele agenda’s, eerdere ervaringen, etcetera. Deep Democracy zorgt dat alle rationele argumenten op tafel komen en dat tegelijkertijd ook de meer emotionele en relationele dingen benoemd worden.
Wat is Deep Democracy?
Waarom deep democracy?
Als wij ons niet uitspreken, of we voelen ons niet gehoord, dan gaan we als mensen vaak op een andere manier onze mening uiten; grapjes maken, roddelen, tegenwerken, smoesjes verzinnen, etcetera. Al dat ‘gedoe’ maakt dat we als team steeds minder effectief worden. Besluiten waarin de stem van de minderheid is meegenomen zorgen voor meer draagvlak en commitment en zijn inhoudelijk ook meestal betere besluiten.
Voor wie is Deep Democracy nuttig?
Deep Democracy is een essentiële tool voor iedereen die in of met groepen werkt. Het geeft handvatten om openhartig met elkaar in gesprek te gaan en samen goede besluiten te nemen. De techniek is ook waardevol om meer gebruik te maken van de verschillende stemmen in jezelf. Ook daar zijn er over het algemeen dominante stemmen (bijvoorbeeld de ratio, of de verantwoordelijke stem, of juist het creatieve geluid) en andere interne stemmen waar we minder gebruik van maken.
Leren werken met Deep Democracy
Level 1 - Je leert de verschillende gesprekstechnieken (o.a. check-in, gesprek op voeten, niet gevoerde gesprek) en oefent met het faciliteren van de methode vanuit de rol van objectieve facilitator. Ook oefen je een aantal sleutelvaardigheden zoals neutraliteit, compassie en superluisteren.
Level 2 - In deze training leer je de methode inzetten vanuit verschillende rollen; als leider/ eindverantwoordelijke, als deelnemer en als facilitator. Ook krijg je meer inzicht in hoe macht en ranking meespelen in groepsprocessen en leer je ‘Let’s talk’, een model voor het voeren van ‘moeilijke gesprekken’.
Level 3 - Op het moment dat er besluiten worden genomen, worden over het algemeen ook verschillen duidelijk en daarmee ontstaat spanning en mogelijk conflict. Deze training gaat over hoe je faciliteert op momenten dat het ‘heet’ wordt en er een sterke emotionele lading in het gesprek zit.
Creating and holding space - Prachtige training voor iedereen die wil leren hoe je een goede sfeer neerzet in een groep en hoe je een context creëert waarin mensen zich uitgenodigd voelen om te zeggen wat ze te zeggen hebben. Juist als het spannend wordt en er conflicten zijn ontstaat er vaak verwarring. In deze training leer je hoe je met deze spanning omgaat en deze zelfs voor je kan laten werken.
Al mijn trainingen Deep Democracy, bied ik aan onder de vlag van Human Dimensions. Voor data en prijzen klik hier.
Deep Democracy op Hoge Scholen en universiteiten
Voor docenten die op een Hoge School of universiteit les willen geven in Deep Democracy, heb ik een op maat gemaakt programma ontwikkeld. Met een bijbehorende handleiding, die je stap-voor-stap meeneemt in het proces. Voor meer informatie klik hier